به نام خدا
مهمترین خواص روغن آرگان در طب سنتی و بهترین روش شناخت اصل آن
روغن آرگان اصل کدام است؟ به نظر شما خواص روغن آرگان در طب سنتی چیست؟ روغن آرگان یکی از روغنهای شناخته شده در بین اکثر مصرفکنندگان میباشد ولی خیلی از افراد با این روغن و خواص روغن آرگان آشنا نیستند. با ما همراه باشید تا بهترین روش شناخت روغن آرگان اصل آن را معرفی کنیم.
فهرست
مشخصات روغن آرگان
اسامی روغن آرگان در کتب طبی
محل رویش روغن آرگان
ساختمان گیاه آرگان
ترکیب روغن آرگان با روغنهای دیگر
روشهای شناخت روغن آرگان اصل
خواص روغن آرگان در طب سنتی
مضرات روغن آرگان
نتیجه گیری
منابع
مقدمه
اسم من روغن آرگان است! با خواص روغن آرگان در طب سنتی آشنا هستید؟ روغنی معروف هستم که خواص شگفتانگیزی دارم. از جمله خواص روغن آرگان برای سلامت پوست، مو، ناخن، لب و مصارف داخلی توصیه میشود. در بازاررقابت، استقبال زیادی از من میشود، ولی متأسفانه با وجود محصولات نا معتبر، مصرفکنندگان دچار اشتباه میشوند که در ادامه طریقه انتخاب روغن اصل را آموزش میدهیم.
برای شناخت خواص روغن آرگان پژوهشهای گستردهای انجام گرفته است. در کتب طبی قدیم به راحتی مرا پیدا نمیکنید مگر آنکه اسم دیگر مرا دانسته باشید؛ درمنابع طب سنتی ایران با نام زیت السودان یا زیت الهرجان از من یاد شده است. خواص روغن آرگان در طب سنتی همه را شگفتزده کرده و باعث شده همه پژوهشگران و محققان و صنعتگران به دنبال تهیه نوع مرغوب آن باشند. با ما همراه باشید تا به شگفتیهای روغن آرگان پی ببرید.
مشخصات، خواص و مزاج روغن آرگان در منابع طب سنتی ایران
مشخصات روغن آرگان و خواص روغن آرگان در طب سنتی چیست؟ روغنی هستم از میوه درختی که در منابع طب سنتی ایران ارجان یا ارقان نام دارد و دو نوع است: یکی کوچک که بادام کوهی است و به شیرازی بخرک و به عربی لوزالبربر مینامند و دومی بزرگ و خارداراست و میوه أن نیز مانند بادام کوچک است و روغن را از این نوع تهیه میکنند. حیوانات چهارپا خار مرا میخورند، روغنم را به وسیله فشار دانههای میوه خارج میکنند.
طعم روغنم شیرین و خوش بو است. به شیرازی درختم را ارجن میخوانند و در عراق تنکس و بادام کوهی. طبیعت من در منابع طب سنتی ایران، درجه دوم گرم و درجه اولتر و در بعضی منابع هم خشک آمده است. به عنوان بخشی از خواص روغن آرگان میتوانم بگویم خون خوبی در بدن تولید میکنم، اخلاط بدن را لطیف میکنم، مواد زائد بدن را دفع میکنم، بازکننده گرفتگیهای بدن هستم، در درمان بیماریهای ناشی از سودا و بیماریهای ناشی از سردی مانند جنون، وسواس، فلج، سستی اعضا و ورمهای سرد نافع هستم.
اسامی روغن آرگان در کتب طبی
اگر به دنبال خواص روغن آرگان در طب سنتی هستید ولی آن را نمییابید، پس باید بدانید که نام دیگری دارد. زیت السودان یا زیت هرجان، هرجان بر وزن مرجان، یعنی بادام کوهی، روغن آن هم زیت الهرجان گویند. لوزالهرجان و لوزالسودان و لوزالارجان، اسامی دیگر من هست. گیاه من در کتب قدیم طبی از جمله کتاب مخزن الادویه نامهای دیگری هم داشته است، اَرجان اسم لوزالبربر یا روغن بادام برّی یا بیابانی است که روغن آن با اسم روغن زیت السودان یا همان روغنآرگان آمده است و اَرقان اسم حنا است که روغن جلوز یا روغن فندق نیز میگویند. حتی بعضی به آن حب الصنوبر کبار گویند. البته به این دلیل کبار میگویند که بزرگتر، رنگش زرد و درون آن شعبههایی است که به مغزش نرسیده است.
محل رویش درخت آرگان
میدانستید خواص روغن آرگان در طب سنتی وابسته به محل رویش آن است. محل رویش درخت آرگان در کجاست؟
در کشور مراکش رشد کردم. در بین همه روغنها، از بهترین و پرطرفدارترین روغنها هستم.
من گونهای از درخت بومی دره سوس هستم که در جنوب غربی کشور مراکش پرورش مییابم.
ساختمان گیاه آرگان
جهت بهره برداری از خواص روغن آرگان در طب سنتی باید ساختمان گیاه آرگان را بشناسیم. گیاه آرگان بلندی درخت آرگان به طول ۸ تا ۱۰ متر است. عمر درخت آرگان بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ سال است.
میوه این درخت به طول ۲ تا ۴ سانتیمتر و عرض آن ۵/۱ تا ۳ سانتیمتر است. این درخت دارای پوست ضخیم و مزه تلخ میباشد. اما در داخل این پوست تلخ، گوشت شیرینی وجود دارد. بذر درخت آرگان به صورت کوچک و روغنی است و سختترین کار خارج کردن بذر از دل میوه آرگان است که باید به صورت دستی خارج شوند.
درخت آرگان ریشه بسیار محکمی دارد و در شرایط کم آبی بیابان به خوبی رشد میکند. در مقابل گرمای شدید و خاک فقیر تحمل خوبی دارد. بالغ شدن میوههای آن حدود یک سال زمان میبرد.
ترکیب روغن آرگان با روغنهای دیگر
خواص روغن آرگان به ترکیبات آن وابسته است. برخی افراد به جهت استفاده بهتر خواص روغن آرگان و کاربرد بهتر، روغن آرگان را با روغنهای دیگر ترکیب میکنند. ازجمله این روغنها میتوان روغناسطوخودوس، روغنجوجوبا و روغنکاملیا را نام برد.
روشهای شناخت روغنآرگان اصل
اگر میخواهید از خواص روغن آرگان بهره ببرید باید از اصل آن استفاده کنید. برای تشخیص اصل یا تقلبی بودن باید روشهای شناخت روغن آرگان اصل را بدانید که عبارتند از
این روغن دارای مواد افزودنی و مواد نگه دارنده نیست. رایحه آن معمولاً به فندق تازه شبیه است که به سرعت ازبین میرود. در بطریهای شیشهای با رنگ تیره نگه داری میشود. این روغن روان، سبک، دارای سرعت جذب بالا روی پوست و مو، دارای چربی خیلی کم و غلظت بالا است. هنگام خرید به مارک کشور سازنده دقت شود و حتماً از مراکز معتبر خریداری شود.
هم اکنون که شگفتیهای روغن آرگان را درک کردید آیا حاضرید بیشتر با خواص روغن آرگان در طب سنتی آشنا شوید؟
خواص روغن آرگان در منابع طبی
از دیگرخواص روغن آرگان در طب سنتی این است که
۱.دارای ریز مغذیها و مواد معدنی برای پوست و مو
۲.از بین برنده آسیبهای وارد شده به پوست و مو
۳.فعال کننده شادابی و نشاط به موها
۴.بسیار نافع جهت کاهش درد کمرو تقویت قوای جنسی ۵.بازکننده گرفتگیها در بدن و خارجکننده مواد زائد بدن ۶.مدافع سلولهای کبدی در برابر انواع سرطان و آسیبها و ۷.تحلیل برنده ورمهای سرد میباشد.
در ادامه با دیگر خواص روغن آرگان در طب سنتی آشنا شوید.
یکی دیگر از خواص روغن آرگان در طب سنتی ضد پیری یا جوانسازی و بازسازی سلولهای پوست است. ضد آفتاب طبیعی هم از جمله خواص روغن آرگان به شمار میرود؛ به این دلیل که مواد روی پوست مانع آسیب اشعههای مضر آفتاب میشود و یک پوشش قوی در مقابل آفتاب محسوب میشود. در درمان آکنه بسیار کمککننده هستم. میدانید چرا؟ آنتیاکسیدانهایی دارد که بسیار قوی هستند و مواد مغذی را به پوست میرساند. همانند یک ضد التهاب عمل میکند و جهت رفع کمبودها و مشکلات سلولها، به آنها غذارسانی میکند.
سرشار از ویتأمین E هستم که در رفع و ترمیم ترکهای پوستی بسیار مفید است. خانمهای باردار به دلیل خواص روغن آرگان از من بسیار استفاده میکنند چون باعث میشوم ترکهای بارداری آنها ازبین برود. همچنین خانمهایی که مستعد بیماری ترک پوستی هستند حتما از خواص روغن آرگان بی خبر هستندزیرا میتوانند با مصرف منظم و دقیق روغن با این ترکها خداحافظی کنند. برای اینکه نتیجه مطلوبتری از خواص روغن آرگان ببینید باید بدانید که بهترین زمان استفاده از من بعد از حمام است. از مهمترین خواص روغن آرگان کم کردن موهای زائد است. بهتر است یک بار روغنآرگان را امتحان کنید و بعد از آن اصلاح پوست را انجام دهید، سپس تأثیر بینظیر این محصول را خواهید دید.
خواص روغن آرگان بسیار شگفتانگیز است، با دارا بودن ویتأمینها و اسید هایچرب مقوی، غذارسانی خوبی برای پوست سر و تقویت پیاز مو انجام میدهد، از وز وز شدن مو جلوگیری و رشد موها بیشتر میکند. از دیگر خواص روغن آرگان درمان شوره سر میباشد، زمانی که پوست سرتان خشک شود مواد مغذی کمتر به آن نفوذ میکند و دانههای ریز سفیدی روی مو وپوست سرمشاهده میشود که جلوه زیبایی ندارد. اما با مرطوب کردن سر توسط روغن آرگان، مانع از شوره سر میشویم. البته باید منظم مصرف شود و نحوه مصرف به این صورت است که سرانگشتان دست را با مقداری روغن آغشته میکنیم و کف سر را با آن ماساژ میدهیم تا جذب شود.
ازدیگر خواص روغن آرگان در طب سنتی تقویت کردن ناخنهای دست است. به این دلیل که ناخن بخش مستعد قارچ و باکتری در بدن است و با ماساژ روغن آرگان روی ناخن به پاکسازی آن کمک شایانی میکنیم و موجب ایجاد شکل و شفافیت زیبایی برای ناخنها میشویم. هم چنین میتوان از این روغن به عنوان یک نرمکننده طبیعی لب استفاده کرد. امیدوارم از خواص روغن آرگان لذت برده باشید.
مضرات روغن آرگان
بعد از آشنایی با خواص روغن آرگان نوبت به آشنایی با مضرات روغن آرگان است. این روغن ممکن است برای بعضی افراد التهاب و حساسیت پوستی ایجاد کند، که برای رفع نگرانی در این مورد میتوان قبل از مصرف دائمی، روی بخش کوچکی از بدن تست کرد و در صورت عدم عارضه میتوان به صورت مکرر و منظم از آن استفاده کرد.
نتیجهگیری
از منظر طب سنتی همه روغنهای گیاهی دارای فواید و مضراتی هستند که قبل از استفاده از آن باید آنها را بشناسیم. خواص روغن آرگان در طب سنتی بسیار زیاد است. روغنآرگان یکی از روغنهای گیاهی از درختی در مراکش است، این روغن با نامهای دیگری از جمله زیتالسودان یا زیتهرجان، لوزالهرجان و لوزالسودان و لوزالارجان میباشد که خواص و کاربردهای متنوع و زیادی برای آن ذکر میشود. کاربردیترین مصرف روغنآرگان در صنایع آرایشی و بهداشتی در جهت حفظ سلامت پوست، مو، ناخن و لب مورد استفاده قرار میگیرد.
به علت دارا بودن بازار رقابتی این محصول متأسفانه محصولات تقلبی از اصل بیشتر یافت میشود و مصرفکنندگان به علت نداشتن اطلاعات کافی دچار بیماریهای پوستی میشوند. بنابراین در هنگام تهیه کلیه محصولات از مراکز معتبر خریداری کنید تا از خواص ذکر شده بهرهمند شوید.
همراهان گرامی اگر تجربه مفید دیگری از بکارگیری خواص روغن آرگان دارید لطفاً با ما در میان بگذارید.
منابع
۱. ابن خلف تبریزى، محمد حسین(۱۳۸۰). فرهنگ فارسى برهان قاطع. لغتنامه. ناشر: نیما. چاپ: تهران. جلد: ۱. ص ۹۴۹
۲. سلطانى، ابو القاسم(۱۳۸۳). دائره المعارف طب سنتى( گیاهان دارویى). ناشر: ارجمند، دانشگاه علوم پزشکى و خدمات درمانى. جلد: ۳. چاپ: تهران. ص۲۳۳-ص ۲۳۴
۳. عقیلى علوى شیرازى، سید محمد حسین بن محمد هادى(۱۲۶۰). مخزن الادویه. دائره المعارف خوردنیها و داروهای پزشکی سنتی. افعال و خواص مفردات دارویی. جلد ۱. چاپ: کلکته-هندوستان. ص ۴۸۷-ص۹۳۲-ص۱۰۳۰
۴. نفیسى، میرزا على اکبر(۱۳۴۲). فرهنگ نفیسى. لغتنامه- اصطلاحات. زبان فارسى. جلد: ۵. ناشر: خیام. چاپ: تهران
۵. هدایت، رضا قلى بن محمد هادى(۱۲۸۸). فرهنگ انجمن آراى ناصرى. ناشر: کتابفروشى اسلامیه. چاپ: تهران. ص۷۴۵
نویسنده: سمانه عسگری ولاشانی
برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.